17 נובמבר, 2009

אוכל מנחם

מרק ירקות עם שְפֶּצְלֶ'ה, מאכל יקי ידוע לימי גשם וסופה. ביום שישי, דווקא היה יום מתאים למרק ירקות עם שפצלה, בגלל מזג האוויר ובגלל מצב הרוח. אבל, דווקא ביום שישי לא היו לי ירקות וגם לא כוחות, אפילו להפקה קצרה שכזו. האבסורד באוכל מנחם, שכשזקוקים לו, לא ממש מתחשק להכין אותו. ואחרי שאוכלים אותו, לעיתים רחוקות, חשים בנחמה. ההפך הוא הנכון. כי אוכל מנחם, בדרך כלל, כרוך בזיכרונות, ברגשות ובטעמים אשר עלולים רק להגדיל את העצב והגעגוע.
מרק ירקות, הוא אוכל אינטימי, מסוג המאכלים, שאוכלים רק בחיק המשפחה. מרק ירקות זה לא מאכל שמגישים לאורחים. להגיש לאורחים, מרק ירקות עם שפצלה, זה כמו לארח בפיג'מה.
כשמבשלים מרק ירקות, הבית מתמלא בריח של בית. בהתחלה זה נעים ומחמם אבל אחר כך זה אולי קצת מעיק, כי ריח הירקות הרעננים, הופך פתאום, לריח כבד ומחניק, ריח של בישולים.
היום, קניתי ירקות, אך המזג לא בדיוק המזג הנכון. בכל מקרה את המרק הייתי חייבת להכין, מסוג הסיפוקים שאי אפשר לדחות. וגם הפעם, כמו בכל פעם שיש מרק ירקות, אכלנו הרבה יותר ממה שבטננו יכולה להכיל. עכשיו אנו יושבות ומעכלות וחושבות, האם באמת אי אפשר להסתפק בצלחת מרק אחת?
דבר אחד חשוב לדעת, מחר המרק יהיה טעים שבעתיים. כי מרק ירקות, הוא מסוג המאכלים, ש"טעימים יותר מחר".




מרק ירקות
1 בצל קלוף וחתוך לשניים
1 כרובית קטנה
1 בטטה גדולה
2 קישואים
2-3 תפוחי אדמה
2 גזרים
1 כוס אפונה עדינה (סנפרוסט)
2 ענפי סלרי עלים
מנקים את כל הירקות, קולפים וחותכים לקוביות גדולות. בסיר גדול, מחמים שמן זית ומוסיפים את כל הירקות. מטגנים קלות , מכסים במים, ממליחים, מכסים במכסה ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש בינונית כשעה.
כשהמרק מוכן, מכינים שפצלה ומוסיפים.

שְפֶּצְלֶ'ה למרק
50 גרם חמאה או מרגרינה רכה (בטמפ' החדר)
1/2 כפית מלח
1 ביצה
1/2 כוס קמח
מערבבים את כל החומרים יחד בקערה. טובלים כף במרק, לוקחים כ 1/3 כף מהעיסה בכל פעם ומכניסים למרק הרותח. מבשלים כ 10 דק'.



href="javascript:window.print()">Print Page
- להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

4 תגובות:

אריאלה פיקסלר אלון אמר/ה...

בוקר טוב יקירתי !
באתי לומר לך שבשבוע שעבר חטפנו כולנו פה בבית שפעת כבדה והכנתי להם את המרק שלך עם השפצל'ה ו.... תענוג!
אבל אמיתי !
אז תודה רבה יקירה!
שיחקת אותה, כמו שאת עושה עם כל המתכונים שלך.
חיבוק גדול של תודה ממני.
אריאלה

nt אמר/ה...

אריאלה היקרה והמפרגנת,
אני מצטערת לשמוע על השפעת אבל שמחה כלכך על המרק. זהו מתכון ש"מסתובב" במשפחה כבר שנים. סבתי כנראה הביאה אותו עמה מפולדה. נהננו ממנו בתור ילדות והתמכרנו לו כבוגרות. אני מאושרת שעכשיו ישנם עוד אנשים שאוכלים את מרק הירקות והשפצלה של סבתא שלי.
תודה וחורף גשום וחמים

ורד אמר/ה...

מה עם תבלינ ים ??

nt אמר/ה...

תבלינים?
אני לא יודעת מה היה מקובל אצלכם, אבל בבית סבתי היה מלח ופלפל. כשרצו להתפרע היו מוסיפים זנגביל.
אנחנו די מחבבים את המרק שמקבל את טעמו משפע הירקות.