22 דצמבר, 2009

ימי סתיו קרירים ונזיד עדשים


הימים, ימי סתיו, קרירים, שטופי שמש שקרנית. ימים שדורשים הכנת מרק עדשים, כתום וסמיך, מחוזק בירקות ובתבלינים אורינטלים. לצערי, כמו הצרצר, לא ציידתי את המזווה לימות הסתיו ולכן לא היו לי עדשים. לעומת זאת מצאתי, בפינה נחבאת, שקית של קטניות ב-10 דקות (לוקח קצת יותר, אבל עדיין, מהיר ונוח לשימוש), שנקנו מזמן (תאריך התפוגה, עוד לא עבר) ונשכחו. בשקית היו, אורז מלא, אפונים ועדשים כתומות. אלה קצת יותר מרכיבים ממה שרציתי, אבל החיים מזמנים לנו כל מיני נסים, שלא תמיד תואמים את הדרישות במדויק, אך בהחלט מספקים.
נזיד, מרק, תבשיל של עדשים, לא משנה איך קוראים לזה, מה שבטוח, שביום סתיו קריר בסימן של חורף, אפשר בהחלט להבין את התשוקה, לעדשים עשירים בטעמים ובערכים תזונתיים (חלבונים, אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל, ויטמינים...). תבשיל עדשים, מתקשר בעיני להודו ונפאל כמו גם ליעקב ועשו (ברור), לכן בדרך כלל, אני מחפשת בו טעמים, כתומים, מתובלים וחריפים. נראה שבנזיד בסגנון מזרחי אסיאתי, אי אפשר להפריז בתבלינים. האורז שליד עוזר לכבות את ה"שריפה", שבימים קרים, יכולה דווקא להיות נעימה וחיונית.
עוד לא נתקלתי בילד או במבוגר, שסירבו לאכול עדשים.



מרק עדשים כתומות
מרק עשיר , טעים ומזין בחצי שעה
1 בצל קצוץ גס
1 גזר חתוך לקוביות
1 בטטה חתוכה לקוביות
2 עגבניות קלופות וקצוצות (אפשר בהחלט עגבניות משומרות)
3 כפות שמן זית
250 גרם עדשים כתומות שטופות היטב (או שקית של קטניות ב-10 דקות)
11/2 ליטר מים
כוסברה קצוצה
תבליני הבית (ראס אל בית): כמון, זרעי כמון, כורכום, כוסברה, קרוויה, הל
וצ'ילי(כל אחד לפי מידת החריפות האהובה עליו)
מלח
מחמים שמן בסיר כבד. מאדים את הבצל עד שקיפות, מנמיכים מעט את הלהבה ומוסיפים את זרעי הכמון וכעבור דקה עד שתיים את יתר התבלינים ומחמים תוך בחישה 2 עד 3 דקות. מוסיפים את העגבניות וכעבור דקה את הגזר, הבטטה והעדשים, מערבבים כדקה. מוסיפים את המים מגבירים את הלהבה ומרתיחים. מבשלים, עם מכסה, על אש בינונית כחצי שעה, עד שהעדשים והירקות מתרככים. בשלב זה, אני אוהבת לטחון חלקית את המרק לנזיד, בעזרת בלנדר מוט. מתקנים טיבול ומגישים עם כוסברה קצוצה או פטרוזיליה וקערת אורז, לכיבוי שריפות.


מרק עדשים ירוקות
עדשים ירוקות או חומות דורשות קצת יותר זמן בישול והמרק הוא בדרך כלל סמיך יותר.
1 בצל קצוץ גס
1 גזר חתוך לקוביות
2 עד 3 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
נקניק קבנוס פרוס למטבעות (לגרסה הלא צמחונית)
250 גרם כוס עדשים ירוקות
כמון, כורכום, כוסברה
מלח
11/2 ליטר מים
מחמים שמן בסיר כבד. מאדים את הבצל עד שקיפות, מוסיפים את התבלינים ומחמים תוך בחישה 2 עד 3 דקות. מוסיפים את תפוחי האדמה והעדשים, מערבבים כדקה לחימום ומוסיפים את המים והקבנוס. מרתיחים ומבשלים, עם מכסה, על אש בינונית כ45 דקות, עד שהעדשים והירקות מתרככים.


Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

4 תגובות:

אריאלה פיקסלר אלון אמר/ה...

הפוסטים שלך הם חוויה אמיתית.
תודה על מרק נפלא שמן הסתם יוכן מחר.
חיבוק גדול ממני.
ארי

nt אמר/ה...

אריאלה היקרה,
כל כך נעים לקרוא תגובותיך, בפתחו של יום. הן משלחות אותי מאושרת להמשך היום. אני בטוחה שבמטבח שלך המרק יתעלה לרמות שמימיות.
יום מקסים עם חיבוקים

אנונימי אמר/ה...

הכנתי את מרק העדשים הירוקות. מטעמי צמחונות השמטתי את הנקניק. במקום תפ"א הכנסתי קישוא וכן כרפס עלים וגבעולים.
שיהיה חורף חמים ובריא !

אנונימי אמר/ה...

תוך כדי שיטוט באתר (בתקווה שאולי יש פוסט חדש) נתקבלתי במרק והכנתי לארוחת הערב (עדשים כתומות).
מתאים לערבים והלילות הקרים כאן בירושלים..
תודה