28 פברואר, 2008

כובשת את הסלמון

אחרי שחיסלנו חצי מכמות הסלמון עם הסושי, כבשתי את מה שנותר. את המתכון לקחתי מהספר של אורי בורי.המתכון: שוטפים את הסלמון במשקה אלכהולי, אני בחרתי בג'ין. כיסיתי את הסלמון במלח גס, שמיר קצוץ, מעט סוכר (קנים) וגרגירי כוסברה. עטפתי בניילון נצמד והנחתי במקרר למשך יומיים. הפכתי מספר פעמים במשך היומיים.אחרי יומיים, מנגבים בעדינות את התבלינים, פורסים דק וזוללים.נכבש, נטעם וחוסל בשניות.

1/2 כוס שמיר קצוץ
4 כפיות מלח
4 כפיות סוכר
כובשים במקרר, עטוף בניילון נצמד במשך 24 שעות. 12 שעות לכל צד.


25 פברואר, 2008

שוק הכרמל ו/או דגים זה תמיד שמחה

לשוק הכרמל אני הולכת כדי להתאוורר, לנשום אוויר, להריח את הריחות, לשטוף את העיניים ולהירגע. הסיבוב תמיד מתחיל אצל שמחה (מהדגים), שמקבל אותנו בשמחה, ואז (כי הוא תמיד עסוק) הוא שואל: "אתן עוד מסתובבות?... אז תחזרו אחר-כך." אז אנחנו הולכות לבדוק את הירקות. קונות קצת ירק: כוסברה, פטרוזיליה, שמיר. ממשיכות לשומר, בעונה, או לתותים, לחצילונים... ואפילו זיתים טריים לכבישה עם לימון בלאדי ושום בלאדי סגלגל. אחר כך אוכלות בורקס עם ביצה קשה, מלפפון חמוץ ועגבנייה, אצל התורכי, לוקחות גם כמה הביתה לארוחת הצהריים של הילדים. ואז חוזרות לשימחה כי...
דגים זה תמיד שמחה


אצל שמחה, הדגים תמיד טריים והמצב רוח תמיד בשמיים.הביקור אצל שימחה הוא לא רק בשביל הדגים, הוא גם בשביל הנשמה. עומדים אצלו ומדברים על הכל: איזה דגים כדאי לקנות היום? כרגע למשל, אם מתקשרים ומודיעים שבאים, אז יש סיכוי לשים יד על סלמון פרא. כזה שהראש שלו מחודד ותופס חצי מגודלו. אבל אני מעדיפה לבוא ולקחת מה שיש. מדברים גם על מה היה וקצת על מה יהיה והכי חשוב כמה טעים השומר ואיזה סלט נהדר הוא אכל ממנו השבוע.
אחותו של שמחה מבשלת דגים מצוין ויש לו חברים בכל העולם. מי שמגיע נשבה בקסמיו ובטעם המשובח של הדגים. אני הפסקתי לבשל את הדגים, מאז שאני קונה אצל שמחה. אחרי הפעם הראשונה שקיבלתי טעימה מהדג שקניתי, הבנתי שזה עוול לבשל אותו.
היום קניתי בורי וסלמון. את הבורי אכלנו פרוס לנתחים, מתובל בשמן זית, מלח, לימון , פלפל חריף (חתיכה קטנה) קצוץ דק וכוסברה. לידו בצלחת היה גם אבוקדו. מחתיכה אחת של הסלמון הכנו סושי. כתבתי הכנו כי זה קשור לסוד הגדול: ילדים אוכלים אוכל שהם מכינים בעצמם. לכן הכנתי את כל המרכיבים ונתתי להם להכין לעצמם סושי. כל ילד טרף שני "רולים" והבעל גם. את החתיכה השניה של הסלמון שמתי לכבישה במקרר, בעוד יומיים נדע מה יצא.

ריח של לחם

לחמניות ג'בטה (Ciabatta)
הכי אני אוהבת כשהבית מתמלא בריח הלחם הנאפה בתנור. זה נותן לי הרגשה של בית של חמימות של הגנה. שנים שאני מנסה את כל סוגי המתכונים, משנה מפעם לפעם. בכל פעם נדמה לי שהגעתי למתכון המנצח. לכן זה המתכון המנצח לרגע זה... סביר להניח שבקרוב יהיה מתכון מנצח חדש. וכן זה כרוך גם בהכנת מחמצת.
בקערה של המיקסר מערבבים:
½5 כוסות קמח
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר קנים חום
1 כף מלח
מערבבים עם הכף בכדי לאחד המצרכים היבשים ומוסיפים:
⅔1 מים טהורים פושרים (בקיץ אפשר להסתפק בטמפ' החדר)
¼ כוס שמן זית משובח
1 כוס מהמחמצת (רצוי להוציא את הצנצנת מהמקרר שעה קודם)
לשים במיקסר עם וו לישה (הוק) למשך 7 דק'. אם רטוב מדי מוסיפים מעט קמח. המצב האידיאלי הוא כאשר הבצק מסתובב כולו סביב וו הלישה. מסירים בעדינות מהוו. מעבירים לתבנית אפיה (25/30/7 ס"מ) מכוסה מגבת מקומחת. משטחים בעדינות ומניחים להתפחה כשעתיים עד שלוש.
מחמים תנור לחום של ° 220c
בסיום התפיחה, הופכים את הבצק מהתבנית אל משטח מקומח. חותכים בעזרת סכין חדה לרצועות אלכסוניות ברוחב של כ 7 ס"מ. כל רצועה חותכים ל 5-7 חתיכות. מעבירים בזהירות למשטח אפיה, בלי לאבד את התפיחה הראשונית. מניחים ללחמניות לתפוח עוד כ חצי שעה.
אופים כ 18-30 דקות. הלחמניות צריכות להיות זהובות שחמחמות ולהשמיע צליל עמום כאשר נוקשים עליהן. מוצאים מהתנור ומצננים על רשת.



24 פברואר, 2008

מחמצת


לצד בעל, ילדים, כלבות וחתולה, אני מגדלת גם מחמצת. היו לי כמה נסיונות לא מוצלחים בעבר לגדל מחמצת. אבל לאחרונה הצלחתי. אני חושבת שההצלחה נבעה משילוב של מספר גורמים: ראשית התבגרתי, יש לי נסיון בגידול יצורים חיים, שנית התבגרתי יש לי יותר סבלנות ולבסוף גם רכשתי נסיון חיים ותובנות. הפעם בשונה מהפעמים הקודמות, לא מדדתי זמנים, אלא התיחסתי אל המחמצת ואל הרמזים והסימנים שהיא שולחת. בחנתי אותה כל כמה שעות, הרחתי, התבוננתי והחלטתי מתי להאכיל.
ולמתכון:
ביום הראשון מדדתי בקפידה
100 גרם, קמח (קמח לחם (2) של שטיבל)
100 מ"ל מים טהורים
מערבבים בעדינות, מנקים את דפנות הצנצנת, מסמנים את גובה העיסה ומניחים כ12 שעות בטמפ' החדר (בחורף 24 שעות). מחכים לראות ש"משהו" מתרחש, תסיסה קלה...
ומוסיפים:
50 גרם קמח
50 מ"ל מים
מערבבים בזהירות, מנקים את דפנות הצנצנת, מסמנים את גובה העיסה, מניחים ל12 שעות נוספות.
למחמצת אמור להיות ריח חמצמץ עדין שמזכיר את ריח הלחם הנאפה ממנה. במידה והריח אינו כזה, כנראה שיחד עם השמרים הטובים, הסתננו לעיסה כמה שמרים ש"מקלקלים", זורקים הכל ומתחילים מחדש, זה קורה גם לטובים ביותר. כעבור 12 שעות, חוזרים שוב על אותו התהליך ובסיום 12 שעות נוספות, מכניסים את המחמצת כשהיא סגורה אך לא אטומה למקרר.
בהמשך מאכילים את המחמצת אחת לשלושה, ארבעה ימים וכמובן כאשר משתמשים במחמצת, מאכילים אותה מחדש. אם שוכחים להאכיל את ההמחמצת היא תמות.
בכל פעם שמשתמשים במחמצת משלימים את הכמות שלוקחים באופן הבא: לקחנו 100 גרם מחמצת , נשלים ב50 גרם מים ו50 גרם קמח. נותנים לה לנוח ולהתחזק בטמפ' החדר מספר שעות ומחזירים למקרר.תשומת הלב וטיפוח המחמצת משתלמים ביותר כל בצק בין אם זה לחם לחמניות או בצק של פיצה משבחים בזכותו.
למעונינים במחמצת יותר "חזקה", אפשר להמשיך בתהליך עוד מספר ימים לפני שמכניסים את המחמצת ל"תרדמת" במקרר.