24 פברואר, 2010

אצבעות זרש

השנה החלטתי שאני מנסה לרענן קצת את רפרטואר משלוחי המנות. גמרתי אומר, להקדים את חג הפורים ואת הפתקים שמגיעים מבית הספר, אלה המבקשים לשלוח עם הילדים מני תרגומה, או לפחות חבילת ממתקים קנויה ולהיות מוכנה מראש. עוד החלטתי, שהשנה להבדיל משנים קודמות, כשהשכנים יגיעו עם משלוח מנות גם לי יהיה מה לתת ואולי אפילו אקדים ואגיע למפתנם ראשונה. לרגע חשבתי להגדיל וללהט במתכונים חדשניים ופורצי דרך לאזני המן, להרשים בבצקים או להגדיל במילויים.
ברגע של רוח שטות, נפל לי האסימון והודעתי שהשנה נהייה קצת מקוריים. קצת, כי הרעיונות הם בעצם, רעיונותיהם של הגויים החוגגים את ליל כל הקדושים. אז נכון שאנחנו יהודים ונכון שצריך לשמור על מסורת, אבל מי באמת מתחפש לאסתר המלכה, אחשוורוש המלך, המן הרשע , זרש או ושתי? אז בואו לא נהיה קטנוניים במאפים, דווקא.
יצאתי למסע ארוך ומפרך ברחבי הרשת, דליתי מתכונים, שאלתי רעיונות, ערכתי ניסויים, זימנתי הילדים וביחד רקחנו מתכונים לפורים. השנה במשלוח המנות שלנו, בחרנו להנציח את זרש וידה הארוכה, הכנו עוגיות שיקראו מעתה, אצבעות זרש.
העשייה הייתה מהנה, לא פחות מהתוצאה. רוח השטות לוותה בהתלהבות גדולה ומבחינתנו פורים כבר התחיל ויכול להמשך עוד זמן רב, כי אנחנו עוד לא אמרנו את המילה האחרונה.
למי שמתחלחל כמונו מהשימוש בצבעי המאכל, אציין שעל כל כמות העוגיות הנ"ל השתמשנו בשני פירורי אבקת צבע מאכל (כשרה למהדרין, על פי המוכרת) והרגענו עצמנו בידיעה שלא כל יום פורים ומי שלא רוצה לא חייב. חשבנו להשתמש בסלק ונענע אבל הטעם שלהם יותר מדי שתלטני ופורים כמאמר השיר, מתארח רק פעם בשנה.

רקיקי אצבעות ברנדי
התחלתי עם מתכון זה, בזכות היותו נטול חמאה. המראה, לעניות דעתנו יצא מדויק, אבל הטעם לא מתאים לילדים.
2 כוסות קמח רב תחליטי
1/2 כפית מלח
1/4 כוס סוכר
1/4 כוס תרכיז תפוחים טבעי
1/4 כוס מים
1 כף מיץ תפוזים
2 כפות ברנדי או כל ליקר אחר
1/3 כוס שמן קנולה
1 כפית משחת וניל
לציפורניים
2 כפיות ריבת תות
כ20 – 30 חצאי שקדים מולבנים
מחמים תנור ל170 מעלות.
מערבבים יחד את כל המרכיבים היבשים, מוסיפים את יתר המרכיבים ולשים בעדינות, עד לקבלת בצק אחיד. מניחים לבצק כ10 דק'.
מעבירים למשטח עבודה מקומח, רצוי משטח סיליקון. בוצעים מהבצק חתיכות מעט קטנות מכדור פינג פונג. מגלגלים לרקיק באורך 6 ס"מ ואז מגלגלים שוב בעזרת שתי אצבעות מפוסקות בסימן V. לוחצים מעט את הקצה ליצור שקע לציפורן. מעבירים לתבנית מכוסה בניר אפיה. מכסים את קצה האצבע, במעט ריבה, מעליה מניחים חצי שקד ולוחצים קלות, ליציאה של הריבה מהצדדים. יוצרים 3 קווים במרכז האצבע, באמצעות חלקו הכהה של סכין מטבח קטן.
אופים כ 40 דקות. הרקיקים עדין רכים כשיוצאים מהתנור ומתקשים בהמשך. הדרך הקלה ביותר להחליט, היא להוציא עוגייה אחת לקרר מעט ולטעום. מקררים ושומרים בכלי אטום.




אצבעות, כפתורים ו... מרקיקי חמאה
המשכנו במתכון זה. הבצק קל ונוח לעבודה, התוצאה נאה והטעם משובח.
200 גרם חמאה רכה, בטמפ' החדר
3/4 כוס סוכר
1 ביצה
1 כפית משחת וניל
גרידה מקליפת תפוז 1 (לא חובה)
2/3 2 כוסות קמח רב תחליטי
1/2 כפית מלח
אבקת צבע מאכל (בחנויות המתמחות בציוד בישול ואפיה)
לציפורניים
2 כפיות ריבת תות
כ20 – 30 חצאי שקדים מולבנים
במיקסר עם וו גיטרה, מערבלים את החמאה, הסוכר ומשחת הוניל, לקבלת תערובת אחידה ואוורירית. מוסיפים את הביצה וממשיכים לערבל עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את גרידת התפוז, הקמח והמלח ומערבלים עד שמתקבל בצק. מעבירים את הבצק למשטח לישה מקומח, רצוי מסיליקון.
בשלב זה מוסיפים את צבע המאכל לבצק. אנחנו חילקנו לרבעים, האחד נשאר בצבעו הטבעי. לרבע השני הוספתי כפית אבקת קקאו הולנדי להכנת "נקניקים" חומים, לרבע השלישי הוספתי פרור אבקת צבע מאכל ורוד ולאחרון פרור צבע מאכל ירוק. צריך ללוש היטב את הבצק, עד לקבלת צביעה אחידה. עוטפים בניילון נצמד או בשקיות מתכלות ומאחסנים במקרר לפחות ל30 דקות.
מחמים תנור ל170 מעלות.
ליצירת האצבעות: בוצעים מהבצק חתיכות מעט קטנות מכדור פינג פונג. מגלגלים לרקיק באורך 6 ס"מ ואז מגלגלים שוב בעזרת שתי אצבעות מפוסקות בסימן V. לוחצים מעט את הקצה ליצור שקע לציפורן. מעבירים לתבנית מכוסה בניר אפיה. מכסים את קצה האצבע, במעט ריבה, מעליה מניחים חצי שקד ולוחצים קלות, ליציאה של הריבה מהצדדים. יוצרים 3 קווים במרכז האצבע, באמצעות חלקו הכהה של סכין מטבח קטן.
ליצירת כפתורים: מרדדים את הבצק לעלה בעובי של 4 מ"מ, קורצים עגול בעזרת כוסית או חתכן גודל הרצוי. מסמנים עיגול במרכז הכפתור, בלחיצה קלה של צנטר או כוס קטנה יותר, עושים ארבעה חורים בעזרת הקצה השני של הצנטר או מקלות אכילה סיניים או קיסם.
מעבירים לתבנית אפיה מכוסה בניר אפיה. את הכפתורים אופים כ30 דק' לאצבעות ידרשו לפחות 40 דק'. כשהעוגיות יוצאות מהתנור, הן עדין רכות ופריכות למגע. כשיתקררו יהפכו לנוקשות ופריכות.
הדרך הקלה ביותר להחליט, היא להוציא עוגייה אחת לקרר מעט ולטעום.
מקררים ושומרים בכלי אטום.

את הרעיון לכפתורים לקחתי מכאן
את הרעיון לאצבעות לקחתי מכאן
ואת הבסיס למתכון הראשון לקחתי מכאן

Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

23 פברואר, 2010

ארוחת פיתה גורמממממה או גם אני צריכה קצת שקט

אוסף ארוחות מהירות ומזינות עם פיתה, לא המצאת המאה, לא חדשני בטירוף. מישהו צריך לעשות את זה, לצאת בגלוי עם רשימה של מתכונים, לאמהות, שנמאס להן להמציא את הגלגל ולשבור את הראש, עם ארוחה שתחיל חלבונים, פחמימות, ויטמינים וסיבים תזונתיים. יש "יום שני צמחוני" ויש "יום נישבר לי להמציא, גם אני צריכה קצת שקט".
חוץ מזה, מי אמר שמרגע שהפכת להיות בת הזוג של, אשתו של, אמא של, את חייבת לדעת לבשל (וליהנות מזה)? ישנן כאלה שנהנות מזה וישנן כאלה שבהחלט יכלו להסתפק בפסדה של מטבח.
המתכונים הבאים, נפלאים לילדים שחוזרים הביתה לבד, לאבות שגילו שהאוכל לא צומח בצלחת, כשהאישה תלשה שיער וברחה מהבית ולאמהות שאוהבות את ילדיהן מאד וגם קצת את עצמן.
"אה, אז טעים לכם?", "אהה!" (אז סתם, אני קורעת את הת... בהכנה של פסטה טרייה, לחם תוצרת בית, סביצ'ה, קרפצ'ו, קרוסטטה, פאי, קיש, קוֹנְסוּמֶמֶמֶמֶמֶמֶמֶמֶמֶמֶה)


פיתה (בורקס) תרד
חדש חדש, הישר מהטוסטר לצלחת הבלוג. אני חושבת שזאת המצאת המאה, ללא מאמצים, ללא שומן טראנס כמעט דיאטטי, הייתי אומר ועושה אפילו רושם מזין
פיתה
גבנ"צ (אנחנו מעדיפים אמנטל, טל העמק או סקנדינבית פרוסות דק, דק, דק)
פטה (עדיף צאן)
עלי תרד שטופים (עדיף שטראוס)
סומק (אפשר)
למלא את הפיתה בכל הטוב, כל אחד לפי טעמו, הילדים מוסיפים גם טבעות זיתים מושחרות. אפשר להוסיף גם כרישה מאודה בחמאה או שמן זית ואפילו צלפים. שמים בטוסטר פסים לכ 5 – 10 דקות (הטוסטר שלנו איטי). לאכול עם יוגורט, איירן, ירקות טריים, זיתים וביצה, ממש כמו אצל התורכי בשוק הכרמל.

פיתה טוסט
פיתה
קטשופ / סלסלה / קוטג'
גבנ"צ
טונה / זיתים / עגבניות טריות / עגבניות מיובשות
למלא לפי הטעם, להכניס לטוסט, להוציא לחתוך ולאכול עם יוגורט, קוטג', ירקות או סלט.


פיתה פיצה
כל מי שילדיו הגיעו לגיל ארוחת הערב המוצקה, פיתח חוש להכנה המושלמת של פיתה פיצה ונראה שכל מילה מיותרת ובכל זאת.
אין כמו רוטב העגבניות, רוטב פומודורו של ברילה. אין כמו המוצרלה המגורדת של גד או לחילופין כדורי המוצרלה הטריה מחלב באפאלו של חוות הבאפאלו בביצרון. כמובן באין כל אלה, גם קטשופ ופרוסת גבנ"צ ישיגו את המטרה: ילדים מרוצים ושבעים.
תוספות משדרגות, למבוגרים ולילדים אניני טעם: טונה, טבעות זיתים, תרד, רוטב סלסלה, פרוסות עגבנייה, עגבניות מיובשות, אנשובי, חצילים, קישואים, תירס, פטה, בולגרית ופרחי ברוקולי.


פיתה מטוגנת (פְתוּת)
1 ביצה
1 פתה קרועה לחתיכות בגודל 3 ס"מ
מעט חלב (2 כפות)
מלח
חמאה לטיגון
מקשקשים את הביצה והחלב בקערה, ממליחים קלות. מוסיפים את קרעי הפיתה לביצה ומערבבים עד שהביצה נספגת בפיתה. ממיסים חמאה במחבת ומטגנים על אש בינונית. אוכלים מיד בגרסה המלוחה עם ירקות וקוטג' ובמתוקה לקינוח, עם סוכר או סירופ מייפל.


פיתה אפויה עם ביצת עין
השכלול של הפתה פיצה שלימד אותנו BK. טעים ברמות, מזין ומהיר כמו כל מתכון פיתה ראוי.
פיתה
חמאה
גבנ"צ / מוצרלה מגורדת
גבינת פטה / בולגרית
ביצה
מלח
תרד / אורגנו, פרוסות עגבניה ללא הזרעים, זיתים...
פותחים את הפיתה על ידי הוצאת העיגול המרכזי, תוך השארה של שוליים בגודל של 1 ס"מ. מהכיפה המתקבלת אפשר להכין פיתה פיצה או לקלות עם שמן זית על הגריל ולהשתמש כקרוטונים לסלט ירקות או מרק.
מורחים את הפיתה בחמאה, מניחים עליה פרוסת גבנ"צ או מפזרים מוצרלה. פותחים מעל את הביצה בשלמותה כמו לביצת עין. ממליחים מעט, מפזרים תבלינים ומעט פטה, רק אם רוצים. אפשר להוסיף עוד כמה חתיכות קטנות של גבנ"צ ואופים בחום של 200 מע' בתנור או בטוסטר אובן.


קרמבו הר געש
ולסיום בונבון, הקינוח האידיאלי לארוחת הפיתות המהירה, קרמבו במיקרו.
מניחים קרמבו, ללא העטיפה, על גבי צלחת המתאימה למיקרו. מפעילים את המיקרו ל20 שניות. מוציאים, מקשטים בסוכריות צבעוניות ואוכלים בעזרת מקל קינמון.
Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

21 פברואר, 2010

מוקפץ בסגנון אישי

"זה סיני?", "זה יפני?"
"בּוּבֶּלֶ'ה, אצלנו לא אכלו אוכל כזה"
"עם אורז?", "אורז אצלנו, זה רק בשביל המלחייה"
"עם אטריות?", " בּוּבֶּלֶ'ה, זה לא מאוזן. כמה פחממות, זה לא טוב, צריך לאזן, קצת מכל דבר", "למה לא תכיני איזה קלופס, עם ביצים, תפוחי אדמה, בצל מטוגן...?"
"כמה?", "רק עשר דקות?"
"בּוּבֶּלֶ'ה, כשאנחנו הכנו אוכל, זה לקח שעות, שעות...", "אחר-כך באתם ובחמש דקות הכל נעלם"
אנחה עמוקה נשמעת. אנחה מעומק הלב וממרחק השנים ואז שקט, דממה.
אחרי מספר שניות (...שנדמו כנצח)
"עשר דקות?", "אמרת עשר דקות?",
"טוב תגידי, אני רושמת..."


מוקפץ בסגנון אישי (1)
מהיר, טעים, נתון לשינויים ומצבי רוח. מומלץ לכל אחד לפתח את הגרסה שלו. רצועות בקר מוקפצות, עם אפונת שלג ואטריות אורז.
חבילה של אטריות אורז (רחבות או צרות)
750 גרם רצועות בקר שייטל או סינטה
אפונת שלג (אפונה סינית, קפואה)
ו/או ברוקולי
1 בצל שאלוט או בצל סגול קטן חתוך לקוביות
3 כפות שמן (זית / קנולה)
1/4 כוס רוטב סויה
3 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורד
1 כף מירין
1 כפית חומץ יפני
פלפל צ'ילי טרי או מיובש
שמן שומשום
2 כפות קורנפלור להסמכה, לא חובה
כוסברה, אם רוצים
בוטנים קצוצים
משרים את רצועות הבשר בגינג'ר, סויה ומירין כמה שיותר, עד לילה שלם במקרר (לי היו 20 דקות וזה הספיק).
משרים את אטריות האורז בקערה עם 2 ליטר מים רותחים וכף מלח כ5 דקות, עד שמתרככות, מסננים ושותפים במי ברז.
מחמים את אפונת השלג כ2 דקות במיקרו.
קולים את הבוטנים הקצוצים במחבת יבשה (נזהרים לא לשרוף)
מחמים בווק את השמן, מוציאים את הבשר מהרוטב ושומרים את הרוטב. מקפיצים את רצועות הבשר, עד שצבען משתנה, מוציאים לקערה. מומלץ לעשות זאת עם חצי מהכמות בכל פעם. מקפיצים את הבצל כ2 דקות עד שהופך שקוף, מוסיפים פלפל צ'ילי, מחזירים את הבשר, מקפיצים כ 2 דקות נוספות, מוסיפים את הרוטב בו שרה הבשר ואת אפונת השלג. מבשלים כ3 עד 5 דקות, תוך ערבוב, מוסיפים את הקורנפלור (לא חובה) ומתבלים בכפית עד שתיים של שמן שומשום.
מניחים בקערה, כמות נאה של אטריות אורז, מעליה הבשר והרוטב, מקשטים בכוסברה ובוטנים קצוצים.



מוקפץ בסגנון אישי (2)
רצועות עוף מוקפצות ברוטב קוקוס עם אטריות אודון.
750 גרם רצועות חזה עוף
1 בצל סגול חתוך לקוביות
250 גרם אטריות אודון
1 חבילת עלי תרד שטופים
30 גרם אבקת חלב קוקוס / קרם קוקוס
3 כפות שמן
1/3 כוס רוטב סויה
1 כף מירין
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי מגורד
פלפל צ'ילי
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
1 כפית כמון
1/2 כפית כורכום
משרים את רצועות העוף בסויה, מירין, ג'ינג'ר וצ'ילי כחצי שעה.
מכינים את אטריות האודון לפי ההוראות (מומלץ להקטין את זמן הבישול לקבלת אטריות חצי מבושלות).
מקפיצים את עלי התרד בווק עם כף שמן, מספר דקות עד שמתרככים, מתבלים במעט רוטב סויה ומניחים בצד.
מחמים שמן בווק, מקפיצים את הבצל מספר דקות. מוסיפים את העוף ללא המשרה, מקפיצים עד שמשנה גוון. מתבלים בכוסברה, כמון וכורכום. מוסיפים את המשרה ומקפיצים כ 3 דקות. מוסיפים את התרד ואת חלב הקוקוס שהוכן מהאבקה לפי ההוראות שעל האריזה. מבשלים עוד 3 דקות, טועמים ומתקנים תיבול (לפעמים כדאי להוסיף סויה).


פאד תאי צמחוני - מוקפץ בסגנון אישי (3)
1 חבילה אטריות אורז רחבות
1 בצל סגול חתוך לרבעי פרוסות
2 גזרים קלופים וחתוכים לגפרורים (עד כמה שאפשר)
4 ביצים
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר
לרוטב:
פלפל צ'ילי
3 כפות שמן (זית / קנולה)
1/3 כוס סויה
2 כפות מירין או סוכר דקלים
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק
1 כף קטשופ
3 כפות מים
1 כף שמן שומשום
להגשה:
חופן קאשיו או בוטנים קצוצים (לא חובה)
כוסברה קצוצה (לקישוט)
פלחי לימון (אם רוצים)
משרים את אטריות האורז בקערה עם 2 ליטר מים רותחים וכף מלח כ5 דקות, עד שמתרככות, מסננים ושותפים במי ברז.
מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ומניחים בצד.
מחמים שמן בווק. מקפיצים את הבצל כ 2 – 3 דקות, מוסיפים את הגזר ומקפיצים עוד 3 דקות. מוסיפים ג'ינג'ר מגורד וצ'ילי, מקפיצים כדקה ומוסיפים את הביצה. נותנים לביצה להקרש מעט ומערבבים, כך עד שמתקבלים גושי ביצה בגודל של כ2 ס"מ. מוסיפים את אטריות האורז, מקפיצים לרגע ומוסיפים את הרוטב. מבשלים כדקה עד שתיים. מסירים מהאש ומחלקים לצלחות. מקשטים בקשיו וכוסברה. סוחטים 1/4 לימון מעל ואוכלים.


Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

16 פברואר, 2010

רגעים קטנים של חסד מתוק

יד ביד בלונדון, שנינו ביחד וכל אחד לחוד. צועדים ברחובות הצוננים, מביטים בשמים הבהירים ובוהים בחלונות הראווה והשווקים.
שבת בבוקר, אביב באמצע החורף - נוסעים לחוף הים. יושבים על כסאות מתקפלים, מקלפים תפוח ופורסים. מדשדשים בחול החמים, צופים במי הים המתגלגלים בגלים קטנים ועדינים משאירים אחריהם שובל של תחרה לבנבנה.
לצד הדרך, שני ילדים משתובבים עם כלבי גולדן רטריבר עליזים וקופצניים. רגעים קטנים של חסד מתוק, חשבתי לעצמי.
כשהייתי קטנה, אהבתי ללכת לחנות ה"פופ שופ" שם קניתי כרטיסי ברכה עם הולי הובי וחברתה סטרוברי שורט קייק. מאז כבר שנים אני חולמת על טעמה המתוק של עוגת הסטרוברי שורט קייק. תותים עם קצפת המתחברים לתמונה ורדרדה.
האם זהו האושר האמיתי או שכך למדו אותנו הספרים, הסרטים, החיים?



עוגת תותים - סטרוברי שורט קייק - strawberry shortcake
כי עם תותים, קצפת ועוגה אוורירית קשה לטעות. זוהי גרסה אישית אותה רקחתי על בסיס תמונות רבות ומגוונות של עוגות סטרוברי שורט קייק, שראיתי ודמיינתי לאורך השנים.
עוגת לייקח תפוזים (בתבנית מלבנית !)
כ 30 תותים יפים
סוכר
500 מ"ל שמנת מתוקה להקצפה
להרכבת העוגה
פורסים כ 20 תותים ל4 פרוסות לאורך.
10 תותים, מועכים במעבד מזון עם 2 כפות סוכר לקבלת מחית תותים דלילה.
מקציפים את הקצפת עם 4 כפות סוכר, לקבלת קצפת יציבה.
חותכים מהעוגה מלבן צר וארוך. אם יש פורמה מלבנית, חותכים לפי מידת הפורמה. מחלקים את העוגה לשתי שכבות. מניחים שכבת עוגה על תחתית המגש. מספיגים את העוגה, בעזרת כף, במחית התותים. מכסים בחצי מכמות הקצפת ומרפדים בפרוסות תותים. לשכבה זו השתמשתי בפרוסות הפנימיות של התות, את החיצוניות השארתי לקישוט העוגה מלמעלה.
מכסים בפרוסת העוגה השניה. מכסים ביתרת הקצפת. מרססים מעט ממחית התותים ומכסים בשכבה של פרוסות תותים.


מהשאריות הכנתי מוס תותים
פיסות עוגת לייקח
קצפת
מחית תותים
פרוסות תותים
מפוררים את עוגת הליקח לפירורים גסים כ 1 – 2 ס"מ ומניחים בתחתית קערה או כוסות הגשה. מקשטים מסביב עם פרוסות תותים. מערבבים מחצית מהקצפת עם מחית התותים, ומניחים על העוגה. מסיימים בשכבה של קצפת ומקשטים בתות קטן.

Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

14 פברואר, 2010

רך מבפנים וקשוח מבחוץ

כבר מספר שבועות ששקטתי על שמרי, תרתי משמע ולא מצאתי כוחות לחפש מתכונים חדשים בתחום הלחם. המצב היה יכול להמשך כך עוד זמן רב, אלמלא ביקרתי במסעדה תל אביבית אחת עם שתי אחיותיי. אלה האחרונות הזמינו סלסילת לחמים וביניהם לחם תאנים. הלחם היה רך ואוורירי מבפנים, קשוח וקריספי מבחוץ. חשתי מאותגרת, רציתי שגם שלי יהיה כזה.
חזרתי על מתכון ותיק ושכיח עם שינויים קלים*. והתוצאה: רך ואוורירי מבפנים, קשוח וקריספי מבחוץ. טעים וחשוב מזה "מרענן". עוד מתכון לפנתיאון מתכוני הלחמים.

630 גרם מים
10 גרם שמרים
250 גרם מחמצת נוזלית
550 גרם קמח לחם (שטיבל 2)
100 גרם סובין שבולת שועל
250 גרם קמח מלא
20 גרם מלח
בקערה של מיקסר, שמים את המים וממיסים בהם את השמרים. מוסיפים את המחמצת, הקמח, הסובין והמלח. מערבלים עם וו לישה במהירות איטית כ3 דקות ובמהירות גבוהה כ7 – 10 דקות. מתקבל בצק, רך באופן יחסי. מוצאים למשטח מקומח, מקפלים ומניחים להתפחה במקרר. מתפיחים 3 שעות, מוציאים מקפלים ומחזירים ל3 שעות נוספות. התפיחה בקרור, היא תפיחה איטית המשיגה בצק אוורירי ונוח לעבודה.
בתום 6 שעות (אפשר גם יותר) מחמים תנור ל 250 מע'. מוציאים את הבצק מהמקרר, צרים מהבצק שני כיכרות לחם ומניחים להתפחה בין קפלי בד פשתן מקומח כשעה.
חורצים את ככרות הלחם ומניחים על האבן בתנור. מכינים "קיטור" ביתי, שופכים לתחתית התנור מעט מים רותחים, כ 3 פעמים. מורידים את הטמפ' ל220 מע' ואופים במצב של טורבו כ45 דקות. הלחם צריך להיות שחום מאד. מניחים לקירור על גבי רשת.

*השינויים המשמעותיים הם בכמות היחסית של המים, שגדלה במקרה זה ובזמן האפיה הארוך יותר.


Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

10 פברואר, 2010

הפכים, סמנטיקה או מציאות

הרי זה ברור כשמש, בלי נמוך אין גבוה, בלי גדול אין קטן, בלי שחור אין לבן בלי מוות אין חיים, השאלה היא האם דבר יכול להתקיים ללא היפוכו? האם היפוכו הוא רק לצורך תיאורו? האם הפכים הם סמנטיקה או מציאות? אנחנו נדרשים להפכים בכדי לתאר את היפוכם, בכדי לתאר מציאות, אך יתכן שהקיום בכלל אינו תלוי היפוכו. אז האם הפכים הם צורך קיומי?
הופכת והופכת במחשבותיי ואיני מצליחה להבהיר את התמונה ולהחליט אם תכונות ומצבים נדרשים להפכים בכדי להתקיים.
אתמול התבקשתי להסביר מושג שלא היה נהיר לדור הצעיר. בעודי מסתבכת ומחפשת אחר הגדרה מילונית הכתה בי התובנה, שמילים רבות טבועות בנו וברורות לנו עד לרגע בו אנו נדרשים להסביר אותן. החל במושגים כמו אדיבות או פריצות וכלה במילה לה נדרשתי אתמול, לינץ'. מרגע שנשאלתי על המילה, עלו לנגד עיני קטעי סרטים, כתבות חדשותיות וסצנות מספרים שהאפילו על כל המילים והמושגים שניסיתי לדלות ממוחי המתנוון.
ומה לעזאזל היא משמעות הזמן? יש לי תחושה שכאשר אצליח לרדת לעמקם של הנ"ל, אצליח למצוא לי משמעות לחיים.


פסטה ברוטב אנטיפסטי (ירקות צלויים בגריל)
או בקיצור פסטה והיפוכה

לפטוצ'יני
5 ביצים
500 גרם קמח סמולינה דורום (תוצרת איטליה)
1 כפית מלח
מערבבים בקערה את המלח והקמח, יוצרים באר במרכז ומכניסים לתוכה את הביצים. מקשקשים מעט את הביצים ואוספים לתוכן את הקמח לאט, לאט. לשים את הבצק מספר דקות. אם הבצק קשה ויבש, מוסיפים לו כפית או שתיים של מים. התוצאה הסופית הוא בצק קשה, אך לא מתפורר. עוטפים בניילון ניצמד ומניחים לחצי שעה לפחות, בטמפרטורת החדר (ביום חם ולזמן ממושך יותר, מומלץ להניח במקרר).מרדדים את הבצק במכונת פסטה (אפשר גם בלי, רק קצת יותר קשה) עד לשלב האחרון או אחד לפניו. מקמחים תוך כדי עבודה, בקמח פסטה. חותכים לצורה הרצויה, במקרה זה, פטוצ'יני.

מבשלים מספר דקות, רק אחרי שהרוטב מוכן, כי הרוטב תמיד מחכה לפסטה!




לרוטב ירקות צלויים
2 קישואים
2 עגבניות
2 בטטות
חופן עד שניים עגבניות שרי
1 בצל שאלוט
פרחי מלח
שמן זית
זעתר או אורגנו טרי או מיובש
אפשר גם דלעת, כרובית שעועית ירוקה
חותכים את הירקות לחתיכות גסות. עוטפים בשמן זית, אורגנו ופרחי מלח. מסדרים בתבנית חרס, חסינת חום. אופים בתנור (או בטוסטר אובן, כמוני) במצב גריל בחום הכי גבוה כ40 דק', עד שהירקות משחימים יפה. כדאי לערבב מעט את הירקות מדי פעם.
מניחים על הפסטה המבושלת ואוכלים. מומלץ עם גבינת ריקוטה טרייה ופרמזן.


Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

09 פברואר, 2010

נשתוק מעט ביחד

כשהפה גדוש רפרפת (פודינג, טירמיסו, בלועזית), נניח לעברית למלא אותנו בשתיקה. נדמים הrssים, נרפה מהchatים, נניח לsmsים, ונשתוק מעט ביחד.
כי דווקא בדממה, הרפרפת נשמעת טוב יותר.





טירמיסו מקוצר
מקוצר, כי אין לי אמונה, אני אף פעם לא יודעת עד כמה הביצה באמת טרייה וחופשייה.
טירמיסו, כי נשארו לי עוגות מיץ תפוזים מעוגת החתונה, שהכנתי לבתה של חברה קרובה. וכבר מזמן רציתי טירמיסו עם בסיס של עוגה.
רבע עוגת ספוג/לייקח או חבילת בישקוטים איכותיים
250 גרם גבינת מסקרפונה
250 מ"ל שמנת להקצפה
3 כפות סוכר
3 כוסות אספרסו קצר
3 כפות ברנדי 777 (מצחיק? (זה מה שאני אוהבת וכל אחד...))
אבקת קקאו
שברים של פולי קקאו(?)
מרפדים תבנית חגיגית ויפה בשכבה של כ3 – 4 ס"מ עוגה. מוזגים מעל, בעזרת כף, אספרסו מהול באלכוהול. כאשר משתמשים בבישקוטים, טובלים אותם באספרסו ארוך עם ברנדי, טבילה קצרה ומהירה משני הצדדים ומניחים בתבנית .
מקציפים את השמנת לקבלת קצפת יציבה, מוסיפים את המסקרפונה וממשיכים לערבל לקבלת עיסה אחידה. מוסיפים אספרסו וסוכר, טועמים ומתקנים תיבול.
מכסים את העוגה בשכבה אחידה, עד כמה שאפשר, של הקצפת ומקשטים באבקת קקאו ושברי פולי קקאו.
אפשר להוסיף מעל העוגה או הבישקוטים זרזיף של בלסמי מרוכז/מצומצם בטעם פירות יער או תפוזים


Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה

07 פברואר, 2010

בגלל ובזכות ג'.ד. סאלינג'ר

כל כך הרבה דברים קרו לכל כך הרבה אנשים, בגללו ובזכותו של סאלנג'יר לטוב ולרע. זה יהיה יומרני, לנסות ולמנות, אבל אין ספק שסאלנג'יר והספרים שלו הכריעו וחרצו גורלות של רבים.
אצלי ההכרות עם הסיפורים של סאלנג'יר והקריאה בספריו מסמנת מעבר, מעולם של בינוניות וריקנות לעולם צבעוני ועשיר של ספרות, קולנוע, שירה ואמנות. השינוי היה כל כך מהותי ודרמתי שלולא חלקו בחיי, קשה לי לדמיין איפה הייתי היום. ברור שזו אמירה שנוגעת כמעט לכל צעד ואו החלטה שעושים במהלך החיים והיום יום, אבל סאלנג'יר הוא אחד הסמנים הבולטים במרחק השנים ובמבחן הזמן.
עם עזיבתו של סאלנג'יר את העולם בשיבה טובה (?), החלטתי להקדיש לו את עוגת לחם הבננות הזו, הכל כך אמריקאית.
אחר כך, נזכרתי גם בסיפור שלו "יום נפלא לדגי בננה", אבל אין בינו לבין עוגת הבננות כלום. הסיפור (קראתי שוב אתמול) עמוס מועקה ומצבים מטרידים כמו בכל הסיפורים. אולי בכל זאת אפשר לקרוא ביד אחת ולאחוז, לשם האיזון, פרוסת עוגה ביד השנייה.


עוגת לחם בננה
טעים, נתון לאימפרוביזציה ואינטרפרטציה
מחמים תנור ל190 מעלות.
1 כוס קמח לבן (רב תכליתי)
1 כוס קמח מלא
2 כפיות אבקת אפיה
1/2 כוס סוכר דמררה או
3/4 כוס סוכר קנים
1/2 כפית מלח
מערבבים יחד את כל המרכיבים היבשים בקערה ומוסיפים:
2 בננות בשלות מעוכות (לא רקובות)
2 ביצים
1 כף שמן קנולה / זית
200 מ"ל שמנת מתוקה 10%
120 מ"ל יוגורט
1 כפית משחת וניל
(אפשר להחליף את השמנת והיוגורט ב1 כוס ריוויון)
מערבבים יחד את כל הרכיבים לקבלת עיסה אחידה. מעבירים לתבנית מוארכת (אינגליש קייק) 13 / 23 ס"מ, מרופדת בנייר אפייה. אופים כשעה. מצננים 10 דקות ואז מוציאים מהתבנית ומצננים על גבי רשת. יש לאפשר לעוגה להתקרר קליל לפני החיתוך.

Print Page - להדפסת פוסט זה בלבד, יש להכנס לפוסט לפני ההדפסה